Tekst: Annelies van Stijn, TL

Het is alweer zes jaar geleden dat de directie van Van Spreuwel Transport de overstap maakte naar MendriX TMS in combinatie met MendriX Mobile, een systeem dat zorgt voor het goed kunnen beheersen van processen en kosten. “Voor onze planning en chauffeurs de oplossing waarmee ze snel en efficiënt kunnen werken. Ideaal is bovendien dat MendriX kan meegroeien met onze wensen en ontwikkelingen.”

Maar wat blij is Frank van Spreuwel, samen met zijn broer Kees directeur/eigenaar van Van Spreuwel Transport in Eindhoven, dat het bedrijf in 2015 is overgestapt op MendriX TMS in combinatie met MendriX Mobile. Van Spreuwel Transport, actief in vooral transport, op- en overslag van sanitair, bouw(markt)materialen en sportapparatuur, beleeft drukke tijden. “Door corona is iedereen nog steeds veel thuis aan het klussen, verbouwen en sporten. Dat merken wij. Onze omzet is 20 tot 30 procent hoger dan voor de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende lockdowns. Normaal rijden we alleen met onze eigen 140 vrachtwagens, maar nu zetten we daarbij iedere dag nog twintig tot 25 charters in. In drukke tijden als deze ben je dan blij dat je kunt terugvallen op een goed, passend en up-to-date TMS. We zijn nu ook blijer dan ooit met ons MendriX-systeem. Ondanks de grotere volumes hebben we geen dag vertraging gehad.”

Automatiseren

Van Spreuwel Transport is in 1992 opgericht door vader Kees van Spreuwel. En het beginnen met een eigen transportbedrijf kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Diesel zit in ons bloed, want al in 1936 startte onze opa Piet zijn transportbedrijf”, vertelt Van Spreuwel. “Zijn vijf zonen, waaronder mijn vader, namen het bedrijf later over. Maar vijf kapiteins op een schip is soms lastig. Vandaar dat mijn vader in 1992 zijn eigen weg is gegaan en voor zichzelf begon met drie vrachtwagens. Nadat hij in 2000 overleed hebben Kees en ik de leiding overgenomen. Vanaf die tijd zijn we ook gaan automatiseren. Mijn vader had alles in zijn hoofd zitten en maakte de facturen nog op zijn typemachine. Dat kon ook nog wel, want we hadden toen elf wagens en 25 werknemers.”

Inmiddels telt Van Spreuwel 145 trekkende eenheden en 150 werknemers. “De eerste jaren hebben we gewerkt met een TMS dat voor ons op maat was gemaakt. Daar kon dan wat in worden veranderd en aangepast als er bedrijfsmatig iets veranderde. Maar verder waren er geen echte updates. We wisten dat we voor iets anders moesten gaan toen het pensioen naderde van degene die dit systeem had gebouwd. Na ons goed te hebben laten informeren, hebben we gekozen voor MendriX. Dat is een goede keuze geweest. Wij hebben een systeem dat geüpdatet wordt en met onze wensen en ontwikkelingen kan meegroeien. Andersom ontwikkelt het MendriX-systeem zich ook verder door onze wensen en die van andere gebruikers. Zo kom je allemaal steeds een stap verder als het gaat om automatisering en efficiency.”

Hoe werkt MendriX bij Van Spreuwel Transport? “MendriX is ons kloppend hart”, zegt Van Spreuwel. “Het systeem staat 24 uur per dag open en opdrachtgevers kunnen er handmatig of geautomatiseerd opdrachten inschieten. De connectie tussen ons systeem en dat van onze opdrachtgevers loopt via verschillende koppelingen. Vanuit MendriX worden de opdrachten dan weer doorgeschoten naar ons ritplanningssysteem van PTV. De planning kan dan met die informatie aan de slag en kan uit die ritplanning routes trekken. In dat routeplanningssysteem wordt dan rekening gehouden met gewicht, volume, tijdsafspraken, eventuele venstertijden in binnensteden en mogelijk nodige vergunningen, zoals voor twee van onze voertuigen in Amsterdam. Als de planning voor elkaar is, gaan die ritten weer terug naar MendriX en worden de ritlijsten met CMR uitgeprint voor de betreffende chauffeurs. Ook gaat er dan een e-mail vanuit het systeem naar klanten over de verwachte aflevertijd van hun zending. Veel van die klanten zijn consumenten en deze informatie is dus belangrijk om niet voor een gesloten deur te komen staan.”

Meer lezen in Transport & Logistiek, uitgave 4 april 2021

Download MendriX Brochures

Meer weten over MendriX? Vul je naam + email in en download direct onze brochures.

Dank je wel! Je kan nu de brochures downloaden