On the road met: Roemaat Transport B.V.

Roemaat Transport was een van de eerste klanten van MendriX in de transportsector. De jonge directeur Thomas Kruip van Roemaat vertelt over de prettige en professionele samenwerking.

“Met MendriX zijn en blijven we klaar voor de toekomst”

Aan de telefoon valt zijn warme en betrokken stem onmiddellijk op. Thomas Kruip (37) is sinds vijf jaar algemeen directeur van Roemaat Transport B.V. in Lichtenvoorde. “Flexibele IT-systemen en data zijn onmisbaar, maar het echte verschil maken onze 160 gedreven professionals”. Kruip windt er geen doekjes om: hier draait het om bij dit succesvolle transportbedrijf. Of, zoals Kruip Roemaat preciezer definieert: “We willen de beste distributievervoerder van het land zijn. Dagelijks zijn we met zestig vrachtwagens en kooi-aap overal in de Benelux en Duitsland te vinden. Om goederen te verzamelen bij onze klanten en af te leveren bij de eindklant. Met als vaste regel: vandaag besteld, morgen bezorgd.”

Elke week een update

Thomas Kruip verzorgt elke week een update voor medewerkers. “Heel belangrijk om iedereen te betrekken bij ons bedrijf en op de hoogte te houden van bepaalde ontwikkelingen. Eerlijke, duidelijke en open communicatie is gewenst voor iedereen en zorgt voor betrokkenheid. Zoals alles rondom corona. Je maakt dan helder dat we ons strikt aan alle overheidsmaatregelen houden en dat mensen kunnen thuiswerken, waar mogelijk. Gelukkig zijn bij ons heel weinig medewerkers getroffen door corona. We hebben geen overheidssteun nodig gehad, de omzet bleef op peil, groeide zelfs hier en daar.”

Medewerkers hebben veel invloed

Lichtenvoorde ligt centraal tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Roemaat beschikt er over ruim 45.000 m2 aan loodsen om producten van klanten op te slaan, te assembleren of om te pakken. Zoals bijvoorbeeld materialen voor de bouwmarkten. Om de Duitse markt optimaal te bedienen, is er ook een vestiging in Borken, vlak over de grens. “We weten dat onze klanten in Duitsland graag met Duitse chauffeurs werken. Vanwege de taal en de cultuur.” Roemaat zet sterk in op de kracht van de eigen mensen. Ze worden goed opgeleid en hebben invloed op hun werktijden. “We zien steeds vaker chauffeurs die in deeltijd willen werken. We hebben alleen dagdiensten en we betalen volgens de cao. Dat is wat deze tijd vraagt.” Inmiddels werken er ook enkele vrouwelijke chauffeurs bij Roemaat. “Schitterend om te zien, hoe hun aanwezigheid de cultuur en omgangsvormen positief beïnvloedt.“

Een vlekkeloos proces

Een chauffeur van Roemaat levert gemiddeld op twaalf adressen per dag af. De vervoerde goederen variëren enorm: van deuren tot industriële ovens. De software van MendriX TMS en MendriX Mobile zorgt voor een vlekkeloos proces. Dat begint al bij de klant die zijn order zelf digitaal invoert. De planning van Roemaat verwerkt alle orders in efficiënte routes en stuurt deze naar de MendriX app, waar de chauffeurs mee werken. De eindklant tekent elektronisch voor ontvangst en de chauffeur kan eventuele schade of manco’s meteen registreren. Real time is zichtbaar waar de wagen zich bevindt, waardoor bijsturen à la minute mogelijk is. En ten slotte is de MendriX app de basis voor facturering en inkoopadministratie.

Waarom MendriX TMS en Mobile?

“Toen ik vijf jaar geleden begon bij Roemaat werkte het bedrijf met zelf ontwikkelde software. In die tijd misschien gebruikelijk, maar updates werden steeds lastiger en kostbaarder. Doorontwikkelen van het bestaande systeem was geen optie. In 2017 gingen we op zoek naar een externe leverancier. We selecteerden vijf partijen, waarvan er twee op de shortlist kwamen. Eén leverancier had een erg uitgebreid pakket, maar we kozen voor MendriX. Niet de grootste, wel de beste en dat past perfect bij onze eigen visie. De menselijke maat staat centraal bij hen en bij ons en we werkten meteen al goed samen.”

Tot dan was MendriX vooral actief in de markt van koeriersbedrijven. Roemaat Transport was een van de eerste klanten in de transportsector die het volledige MendriX-pakket afnamen. Vanaf het begin verliep de samenwerking soepel. Dankzij een goede voorbereiding en door zaken voortdurend af te stemmen, kon het transportbedrijf MendriX TMS en Mobile snel inpassen. “Het is heel gebruiksvriendelijke software, voor klant, planning en chauffeur.” Data zijn essentieel voor Roemaat. “Zo weet je precies waaraan je wel of geen geld aan verdient.”

Energietransitie en ict

Voor Roemaat zijn vernieuwing en innovatie vanzelfsprekend. “We zijn heel erg bezig met de energietransitie en duurzaamheid. We doen nu testen met een elektrische bakwagen en sinds anderhalf jaar met een truck die op LNG rijdt. Hoe laad je straks je wagens op? Hoe kom je nog in binnensteden, als daar geen vrachtauto’s op diesel meer mogen komen? Samen met de klant proberen we de CO2 uitstoot terug te brengen, door nog slimmere logistiek. En door bijvoorbeeld in te zetten op een elektrische kooi-aap.”

MendriX TMS en Mobile spelen natuurlijk een grote rol in de innovatie. Ongetwijfeld voeren ze de LNG-stations en elektrische opslagpunten langs de routes in. “En de eindklant wil steeds meer informatie en invloed op tijdstip en plaats van aflevering. Track & trace. Nu leveren we vooral aan zakelijke klanten, maar de particuliere consument wordt voor ons steeds belangrijker. TMS is hierbij cruciaal.”

Waarom MendriX (2)?

“MendriX denkt mee. We zijn geen nummer, maar partner. Ze zijn proactief, innovatief en communiceren goed. Op die manier ben je optimaal betrokken en verzekerd van goede service om voorop te kunnen lopen in onze branche.”

www.roemaat.nl

Download MendriX Brochures

Meer weten over MendriX? Vul je naam + email in en download direct onze brochures.

Dank je wel! Je kan nu de brochures downloaden