De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe EU-richtlijn die de transparantie en kwaliteit van duurzaamheidsinformatie van bedrijven moet vergroten. Consumenten en klanten kunnen hierdoor bedrijven beter vergelijken op hun duurzaamheidsinspanningen. De CSRD heeft grote gevolgen voor de transport- en logistieke sector. Daarom heeft MendriX nu al een standaardkoppeling gerealiseerd met de CO2 reken-, analyse- en rapportagetool Carbon Analytics van BigMile. Deze is ook al beschikbaar voor MendriX-gebruikers.

Uitdagingen voor transportbedrijven
Transport- en logistieke bedrijven moeten niet alleen rapporteren over hun eigen duurzaamheidsactiviteiten, maar ook over die van hun leveranciers en opdrachtgevers. Hierdoor krijgen alle transportondernemers direct of indirect te maken met de CSRD, ook als ze zelf niet rapportageplichtig zijn. Om aan de rapportageverplichtingen te voldoen, moeten bedrijven gegevens opvragen bij hun transportrelaties. Dit vraagt om goede samenwerking en gegevensuitwisseling in de hele logistieke keten.De CSRD omvat uitgebreide rapportagevereisten over duurzaamheid, zoals CO2-uitstoot, sociaal kapitaal en governance. Bedrijven moeten zich hier goed op voorbereiden door tijdig data te verzamelen en governance in te richten. Bovendien moeten de duurzaamheidsrapportages extern gecontroleerd worden door een accountant.

Standaardkoppeling tussen MendriX en BigMile vereenvoudigt rapportage
Om bedrijven te ondersteunen bij het voldoen aan de CSRD-eisen, heeft MendriX een standaardkoppeling gerealiseerd met de CO2 reken-, analyse- en rapportagetool Carbon Analytics van BigMile. Jan Pronk, directeur van BigMile, legt uit:”Met de standaard koppeling tussen MendriX en Carbon Analytics wordt het voor de klanten van MendriX nog makkelijker om een CO2 rapportage te maken of een analyse te doen. Doordat de benodigde data door een simpele selectie te maken in de MendriX omgeving nu in één keer op een correcte manier in je BigMile omgeving staat, kun je als gebruiker direct aan de slag met je CO2 analyse in plaats van eerst nog wat handmatige aanpassingen te moeten doen in je Excel sheet en deze weer te moeten uploaden.” Pronk benadrukt het belang van de ISO 14083-compliantie van de BigMile-rapportage: “De BigMile rapportage is volledig ISO 14083 compliant wat van groot belang is om te voldoen aan de eisen rondom de CSRD wat voor veel opdrachtgevers van de logistiek dienstverlener een minimale vereiste zal zijn.”

Samenwerking en gegevensuitwisseling cruciaal

De CSRD gaat gefaseerd in tussen 2024-2026, te beginnen met de grootste beursgenoteerde bedrijven in 2024. Daarna volgen kleinere organisaties. De richtlijn heeft een grote impact op de hele transport- en logistieke sector en vraagt om intensieve samenwerking, gegevensuitwisseling en investeringen in duurzaamheidsrapportage door de hele keten heen. Standaardkoppelingen zoals die tussen MendriX en BigMile kunnen bedrijven helpen om efficiënt aan de nieuwe rapportageverplichtingen te voldoen.

Download MendriX Brochures

Meer weten over MendriX? Vul je naam + email in en download direct onze brochures.

Dank je wel! Je kan nu de brochures downloaden