MendriX, TMS-leverancier voor het wegtransport, maakt bekend dat het met BigMile, leverancier van emissie managementoplossingen, gaat samenwerken voor nauwkeurige CO2 rapportages. ‘Vervoerders krijgen steeds vaker vragen over hun CO2-voetafdruk. Sommigen moeten hierover zelf rapporteren, anderen moeten gegevens aanleveren bij hun opdrachtgevers. MendriX wil dit proces vereenvoudigen’, zegt Carvin Werners van MendriX.  

Bij steeds meer bedrijven wordt rapporteren op CO2-uitstoot een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Of vervoerders nu zelf rapportageplichtig zijn of dat hun opdrachtgevers rapportages over hun CO2-uitstoot vereisen, volgens Carvin Werners, Product Owner bij MendriX, is het essentieel dat ze op een eenvoudige manier over deze rapportages kunnen beschikken.

‘We konden de CO2-uitstoot per rit al berekenen met behulp van de rit- en routeplanningsoftware van PTV, maar die berekeningen zijn vooral bedoeld voor voorcalculatiedoeleinden. Om werkelijke uitstoot te kunnen rapporteren op basis van de ISO 14083 norm is extra informatie nodig, zoals brandstoftype, verbruik en werkelijk afgelegde afstanden in vergelijking met de geplande afstanden’, licht Werners de aanleiding toe om aanvullende tools te gebruiken.

‘We hebben gemerkt dat sommige gebruikers zelf al oplossingen ontwikkelden om data uit MendriX naar BigMile te sturen. Daarom hebben we besloten om samen te werken met BigMile en een automatische export van de juiste data vanuit MendriX TMS naar BigMile te ondersteunen. Deze efficiëntere manier van werken bespaart vervoerders veel tijd in het verzamelen van de juiste gegevens.’

Inputfile voor BigMile
MendriX-gebruikers kunnen de ritgegevens uit het TMS nu eenvoudig exporteren naar een bestand dat dient als inputfile voor BigMile Carbon Analytics. BigMile doet vervolgens de calculaties waarmee de voetafdruk per opdrachtgever kan worden gerapporteerd. Werners geeft aan: ‘Mogelijk dat we in de toekomst de berekeningen via de BigMile API gaan integreren in ons TMS zodat de rapportages beschikbaar worden in MendriX TMS. Onze geïntegreerde totaaloplossing zal hiermee in staat zijn om de daadwerkelijk berekende CO2-voetafdruk direct te communiceren via het opdrachtgeverportaal of richting de ontvanger via de Track & Trace pagina.’

Sven Poot, Business Development Manager bij BigMile zegt over de samenwerking: ‘We zijn erg blij dat MendriX deze functionaliteit in haar TMS-oplossing heeft ingebouwd. Door gebruikers de mogelijkheid te geven de juiste gegevens – die nodig zijn voor ISO-geverifieerde calculaties – met een druk op de knop te exporteren naar BigMile, maakt het leven van veel vervoerders een stuk eenvoudiger. Hierdoor zullen vervoerders sneller aan de slag gaan met CO2-rapportages en dat maakt de stap naar CO2-reductie ook weer een stuk kleiner.’

Over MendriX
MendriX is dé softwareleverancier voor het wegtransport. Het MendriX Transport Management Systeem (TMS) draait volledig ‘in de cloud’ en is de standaard in de wereld van transport en koerier. Met onder andere live gebeurtenissen, routeoptimalisatie, KPI’s, voertuigvolgsysteem, werkurenregistratie en automatische facturatie stelt het transportondernemers in staat om meer omzet te genereren, kosten te besparen en waarde te creëren voor hun klanten.

About BigMile
BigMile is a future-proof carbon emissions platform that enables shippers, carriers, and logistics service providers to calculate, report and communicate their transport-related carbon emissions. The SaaS platform is suitable for companies with a regional or city-wide coverage area as well as for globally operating multinationals that use various transport modalities. There are currently already over 300 BigMile users, including companies such as BSH, Ceva, Cosun Beet Company, DHL, FrieslandCampina, Hermes and Ricoh. BigMile is ISAE 3000 certified, ISO14083 verified and an SFC Accredited Partner in accordance with the GLEC Framework.

Download MendriX Brochures

Meer weten over MendriX? Vul je naam + email in en download direct onze brochures.

Dank je wel! Je kan nu de brochures downloaden